SADABAD YAZ ETKİNLİKLERİ COŞKUYLA BAŞLADI

Hasbahçe Mesire Alanı’nda düzenlenen  Sadabad Yaz Etkinlikleri “Hıdırellez Şenlikleri” ile başladı. Etkinlikte tarihte geleneksel olarak düzenlenen Ahilik Şed Kuşatma Töreni de  temsili olarak kutlandı.

Tarihten bugüne yaşatılmaya devam eden geleneksel kutlamaların gerçekleştiği Hasbahçe Mesire Alanındaki tören yoğun bir katılımla gerçekleşti.  Çocuklara yönelik sahne gösterilerinin de düzenlendiği etkinlik eğlenceli ve renkli görüntülerle festival havasına büründü.

Baharın coşkuyla gerçekleşen törene Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’ın ev sahipliğinde, Kağıthane Kaymakamı A. Akın Varıcıer,Kağıthane Emniyet Müdürü Mahir Yavaş, İlçe Müftüsü Ahmet Yayla, AK Parti İlçe Başkanı Sami İlhan, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Meryem Tekbıyık, Şoferler Odası Başkanı Akın Atlı, Belediye Başkan Yardımcıları, İstanbul Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, belediye meclis üyeleri, İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, birim müdürleri, mahalle muhtarları, STK Temsilcileri, dernek başkanları basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Kağıthane Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar odasını temsil eden Başkan Yardımcısı Nurettin İstanbullu Şed Kuşanma Töreni ile ilgili açıklama da bulundu. Şed Kuşanma Töreni'ni Kağıthane Belediyesi ve Kağıthane Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın birlikte düzenlediğini belirten Nurettin İstanbullu," Günümüzde yapılan ahilik kutlamaları ile bu köklü kurum fikri olarak yaşatılmaya çalışılarak gelecek nesillerinde bu kurumdan faydalanmaları amaçlanmaktadır" dedi. Ahilik teşkilatının insan temelli olduğunu ifade eden Nurettin İstanbullu, kardeşlik birlik ve beraberlik gibi değerleri özünde toplayan teşkilatın sanat ile ahlakı bir arada buluşturan bir yaşam biçimi olduğunu ifade etti. Günümüzün diploma töreni niteliğinde olan Şed Kuşanma Töreninin önem ve anlamını belirterek sözlerini tamamlayan Nurettin İstanbullu bu geleneğin yaşatılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sadabad Yaz Etkinlikleri programında baharın başlangıcını kutladıklarını ve 120 yıl önce bu bölgede yapılan Şed Kuşatma Törenleri’ni geleneksel hale getirdiklerini ifade eden Başkan Kılıç, konuşmasına davetlileri ve protokolü selamlayarak başladı.

Başkan Kılıç, “Okçuluk , cirit, yağlı güreş gibi geleneksel sporların da içinde bulunduğu 11 çeşit etkinliği Sadabad Yaz Etkinlikleriyle gerçekleştiriyoruz. Sünnet şölenleri, bisiklet, uçurtma,  çevre günü etkinlikleri,  en sonda halk oyunları festivaliyle ‘Sadabad Yaz Etkinlikleri’ sona erdireceğiz. Bu etkinliklere herkesi bekliyoruz” diyerek, Halkla birlikte kutlanacak programın hayırlı olması dileğinde bulundu.

Kağıthane halkının Hasbahçe Mesire Alanı’na sahip olmasını büyük bir şans olarak nitelendiren Kağıthane Kaymakamı Ahmed Akın Varıcıer , “ Böyle etkinlikleri Hasbahçe Mesire Alanı’nda  kutlama şansını yakalayabiliyoruz” dedi. Ahilik ve şed kuşanma etkinliklerini geleneksel hale getirmeye çalıştıklarını ifade eden Kaymakan Varıcıer etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Âhilikte kalfalıktan ustalığa geçiş törenini sembolize eden Şed Kuşatma Etkinliği ile başlayan program Hıdırellez Şenlikleriyle devam etti. Halk oyunları ile devam eden  şenlikte baharın gelişini müjdelemek için hıdrellez ateşi yakıldı. Hıdırellez ateşinin  üzerinden Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Kağıthane Kaymakamı Ahmed Akın Varıcıer, ve protokol üyeleri atladı.

Geleneğe uygun olarak yakılan ateşlerde pişirilen kuzu etleri ayran ile birlikte şenliğe katılan halka ikram edildi